Hondspol Nieuwsbrief Lente 2018

In deze nieuwsbrief: Volop lente, lammetjesdag, ophokplicht voorbij!...                                         Bekijk online 

logoNieuwsbrief lente 2018 

Header Hondspol

Volop lente op de Hondspol

De natuur is weergaloos, de lente is losgebarsten. Op de Hondspol staat alles in bloei, hagen zijn in één klap groen, de vogels fluiten ongekend en je ruikt vooral in de vroege ochtend de lente. Een prachtige tijd, ook voor de dieren. We hebben nog nooit een jaar gehad waarin zoveel drie- en vierlingen bij de schapen zijn geboren. Wat de natuur brengt is telkens weer een verrassing. De lammertijd betekent altijd veel zorg voor de dieren, maar er zijn op de Hondspol een paar trouwe vrijwilligers die vroeg uit de veren gaan om in het weekend te helpen en thuis leblammetjes (lammetjes die met de fles gevoerd worden) verzorgen. Dat is geweldig!

 
Fietsenstalling

We hebben een mooie fietsenstalling op het erf staan. Deze is deels gefinancierd door een schenking en daar zijn wij heel blij mee. We hebben het gevierd met een opening en er wordt met veel plezier gebruik gemaakt door alle meewerkers en klanten. Een aanwinst op ons erf.

 
Jaarlijkse lammetjesdag

We hebben onlangs lammetjesdag gehad en dat was weer een buitengewoon succes. Veel kinderen hebben lammetjes kunnen vasthouden en aaien in het hok tussen de schapen.

Spelen op het erf, ijs en pannenkoeken eten. Een hele gezellige sfeer met ouders die lekker even konden zitten met een kopje koffie of thee. Aan het einde van de dag waren de dieren er moe van. Inmiddels lopen ze lekker buiten in de wei.

 
Blije koeien

Afgelopen week zijn de koeien weer voor het eerst naar buiten gegaan. Tot nu toe moest het gras nog een beetje groeien en het land was nog te nat. Maar toen het moment daar was, was het ook echt feest voor de dames.

Dansende koeien blijft een spectakel. We zullen het ook proeven in de melk en de karnemelk, want zodra de koeien weer gras eten, geeft dit een eigen smaak. Dat geldt ook voor de graskaas die over zes weken eraan komt. We kijken uit naar de boterzachte kaas die niet te versmaden is.

 
Ophokplicht voorbij

Ook voor de kippen was er een feestmoment. De ophokplicht duurde een winter lang. Ze hebben 5 maanden binnen moeten zitten. Dit veroorzaakt voor de kippen veel stress. Omdat wij geen snavels knippen, hebben ze elkaar behoorlijk gepikt. Gelukkig is dat voorbij en de kippen vinden het weer heerlijk om vrij in de tuin rond te scharrelen en een zandbad te nemen.

 
Preparaat

Onze vrijwilliger Kees heeft de preparaatton gerepareerd en er zijn nieuwe stokken gemaakt. Het koemestpreparaat ondersteunt de vitaliteit van de bodem en van de gewassen. Er wordt koemest in de afgevallen hoorns gedaan op St. Michaëlsdag (29 september, de dag van de oogst). Daarna worden ze in de aarde gelegd en afgedekt. In de aarde blijven, de hele winter lang, de hoorns zitten en trekken levenskracht aan. De mest wordt verteerd. In de lente wordt de ingedroogde mest uit de hoorns geklopt en een uur lang in de ton met water geroerd.
Daarna wordt dit mengsel uitgesprenkeld over het land. Een ritueel wat jaarlijks gebeurd binnen de biodynamische landbouw en dus ook op de Hondspol.

 
Nieuwe mensen op het erf

Linda, onze zorgcoördinator, verwacht in juli haar derde kindje en heeft besloten om voor het moederschap te kiezen. Na ruim twee en een half jaar verbonden te zijn aan de Hondspol VOF zal ze per juni gaan stoppen met werken. We hebben samen hard gewerkt om de Hondspol voort te laten bestaan, een intensieve, maar hele mooie periode waaraan zij een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Inmiddels is er een sollicitatieprocedure geweest en per juni start onze nieuwe zorgcoördinator Konrad von Vacano. Wij zijn blij met deze keuze en hopen op een mooie toekomst samen. Linda zal Konrad wegwijs maken in haar werkzaamheden en ze zal het schip pas echt verlaten als Konrad is ingewerkt.
Inmiddels heeft ook Arte Tibben ons team versterkt.

Hij zal Ruud, onze tuinder, in het najaar van 2019 gaan opvolgen als Ruud met pensioen gaat.

 
Crowfundavond

Alle mensen die ons gesteund hebben met de crowdfunding in 2015 nodigen wij van harte uit voor de jaarlijkse bijeenkomst op zaterdag 16 juni om 19:30 uur voor een gezellige avond. We zullen iedereen bijpraten over het wel en wee van de Hondspol. Graag vóór 10 juni aanmelden of u wilt komen en met hoeveel personen via info@dehondspol.nl
 

Een lentegroet namens iedereen van de Hondspol